De wijkcommissies van Noordgeest en Tuinwijk hebben op 21 april jl. een zienswijze ingediend bij de omgevingsdienst Midden en West-Brabant over de ontwerpbeschikking uitgebreid Wabo voor de bouw en ingebruikneming van een biomassacentrale bij Sabic in
Bergen op Zoom.
De belangrijkst punten in deze zienswijze zijn:
- De motivering voor deze biomassacentrale is gebrekkig en onvolledig. Zo wordt gesteld dat er sprake zal zijn van CO2 -neutraliteit, terwijl deze pas na zeer lange tijd
bereikt zal worden en er de komende decennia sprake zal zijn van een forse toename van CO2 uitstoot. Dit betekent, dat op korte termijn wel de vervuilende uitstoot in de regio zal toenemen, en er geen gunstige effecten op het klimaat zijn te verwachten.
- Ondanks alle toe te passen technieken zal de uitstoot van fijnstof in de regio toenemen omdat de filters nooit honderd procent van de fijnstof kunnen afvangen.
De huidige fijnstofconcentraties in de regio liggen al boven de geadviseerde niveaus van de Wereld Gezondheidsorganisatie, zodat ook een "beetje fijnstof erbij" al te veel is van het kwade.
Fijnstof is schadelijk voor de luchtwegen, hart en bloedvaten. Fijnstof leidt tot voortijdige sterfte (gemiddeld ca. een jaar van ons leven).
De bouw van deze centrale vindt plaats in een context waarbij de gemeente Bergen op Zoom geen actief plaatselijk beleid voert om de fijnstofuitstoot te verminderen.
Zo is Bergen op Zoom geen ondertekenaar van het "Schone Lucht Akkoord" en kan dus ook niet aangesproken worden op de intenties vastgelegd in dit akkoord.
De bouw van deze centrale staat op gespannen voet met artikel 22 van de grondwet.
In dit artikel is vastgelegd dat de overheid een actieve rol moet vervullen om de volksgezondheid te verbeteren.
- Mocht de bouw van de centrale doorgaan, dan pleiten de wijkcommissies ervoor een maatwerkvoorschrift op te nemen in de vergunning om de kans op geurklachten tot een minimum te beperken. In de milieuwetgeving is hier een vangnet-artikel voor.
Ingediende zienswijze door WC Tuinwijk en Noordgeest